Szivárgások

  • Folyósítószert a résbe!

Ha ereszt valahol egy forrasztás, víztelenítsük a csövet, majd alaposan ki kell szárítani a további munkafolyamathoz. Ezt legegyszerűbben egy hőlégfúvóval vagy gázlámpával érhetjük el. Nyomjunk egy kevés tisztító-folyasztó szert a felmelegített csatlakozóba, majd hevítsük fel a kötést, hogy megolvadjon a régi forrasztóanyag. Majd a folyasztószer elősegíti a forrasz bejutását a résekbe, ezáltal létrehozza a tökéletes kötést.

 

  • Tömítés szigetelőszalaggal

A csövek kisebb szivárgása javítható ún önkeményedő tömítőszalaggal. Miután elzártuk a vizet szorosan átpólyáljuk a csövet javítószalaggal. Ez egy idő után megköt és kitűnően fog tömíteni.

 

  • Húzza meg az anyát

Ha szivárogni kezd egy csavarkötéses csatlakozó első lépésben húzzuk meg a finoman a hollandit. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk meg túlzott erősséggel, mert megroppanhat a tömítőgyűrű, esetleg elroppanhat a hollandi anya, ezért maximum 1/4 fordulatot tegyünk meg.

 

  • Fagyasztásos javítás

A csőfagyasztó segítségével könnyen ki lehet javítani a szivárgást. Nem kell elzárnunk a vizet, a csövet vízteleníteni. Készítsük elő a cseredarabot és a csatlakozókat. Össze kell lapítanunk a csövet a repedés előtti szakaszon, ezzel is segítve a víz folyásának megakadályozását. Majd utána fagyasszuk meg a csőben rekedt vizet. Ezután gyorsan kell dolgoznunk, mert kiolvad a fagydugó. Ki kell vágnunnk a csőből a sérült szakaszt.

 

  • Ki ne húzza!

Ha véletlenül átlyukasztotta valamivel a vízcsövet (szöggel vagy csavarral) hagyjuk a csőben, ne húzzuk ki, mert amíg a csőben van szinte tökéletesen tömít. Ezalatt van időnk elzárni a vizet és kiengedni a csőből.

 

  • Ideiglenes szorító

Mindig legyen a gyors javításhoz tömítőbilincsünk. Ezt pillanatok elatt egy csavarhúzóval vagy villáskulccsal felszerelhetjük a repedt csőre. Ha nincs tömítőbilincsünk és viszonylag kicsi a csőben rejlő nyomás, ideiglenesen pótolhatjuk egy darab locsolótömlővel és awba csőbilincsekkel, vagy dróttal. Zárjuk el a vizet míg a műveletet elvégezzük. Felvágjuk a tömlőt és ráhúzzuk a sérült részre, majd bilincsekkel rögzítsük, vagy az esetleges dróttal, melyet egy fogóval dróthurokkal jó szorosra meghúzzuk.

 

  • Szivárgó csatlakozó gyors javítása

Ha bontás nélkül szeretnénk megszüntetni egy fitting szivárgását, használjunk tömítőpasztát. Az epoxigyantás javítógitt gyors kötést biztosít számunkra, ugyan ezt későbbiekben nehéz eltávolítani. A szorítócsatlakozók tömítéséhez jobb a szilikontapasz. Ehhez el kell zárnunk a vizet, valamint szétcsavarni a csatlakozót és ki kell szárítani a csövet pl gázlámpával. Felkenjük a tömítőszert a kötőfelületre, majd kis idő után újra össze lehet szerelni.

 

  • Ha még mindig csöpög…

Ha a meghúzott hollandik után is szivárog a szorítócsatlakozónk szereljük szét és elenőrizzük, hogy nem sérült-e meg valamelyik alkatrész vagy csővég. Majd cseréljük ki a tömítőgyűrűket, tekerjünk 2- maximum 3 menet teflonszalagot menetiránynak megfelelően a réz tömítőgyűrűk köré. Szereljük újra össze a hollandival a csatlakozókat, majd húzzuk meg az anyákat kulccsal ügyelve, nehogy elrepedjenek. Ha továbbra is fennál a szivárgás vélhetően hibás a hollandi anya.

Cimke: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre