Sérült felületek javítása

  • A málló vakolat elfedése

A hibás vakolat eltűntetésének egyik módja, hogy elfedjük. Új gipszkarton, akár a másik kartonra is rárakható, attól függően, hogy milyen erős szerkezetre raktuk. A rége plafon alá álmennyezetet is tehetünk fel. A falak pedig a vakolatra szögelt lécekre szerelt lambériával is burkolhatók. Viszont ezekkel a módszerekkel elveszünk a térből.

 

  • Foltozás madzaggal

A gipszkarton falon vagy mennyezeten keletkezett kisebb lyukak széleit vágjuk egyenesre. Szabjunk le egy akkora darabot, ami átlósan éppen befér a lyukon. Füzzünk át a közepén egy madzagot, aminek a belső végére rákötünk valamit. Kenjünk glettet vagy gipszkartonragasztót a folt külső felére, majd bújtassuk át a lyukon. Forgassuk a helyére a leszabott javító kartont, majd a madzaggal húzzuk neki a másik kartonnak. Kicsit várni kell, hogy meghúzzon a ragasztó, majd elvághatjuk a zsinórt és glettelhetjük a javított részt.

 

  • Milyen vakolat kell hozzá?

Kisebb felületekhez, s legfeljebb 3-5 mm vastagságban használhatunk javításhoz glettet is. A mélyebb lyukakat előbb javítógipsszel (pl modellgipsz) ki kell tölteni. Ha a helyiség páratartalma magas, akkor keverjünk habarcsot cementből és homokból.

 

Vágjuk ki, egészen a tartószerkezetig. Ha nagyobb lyukat, sérülést kell javítani gipszkarton falon vagy mennyezeten, akkor lapfűrésszel ki kell vágni a sérült részt téglalap vagy négyzet alakúra. Egészen akkorát vágjunk, hogy a lyuk elérjen a tartószerkezetig. Erősítsünk 50×25 mm-es léceket, majd szabjuk ki a foltot és rögzítsük a lécekhez. Geletteléskor használjunk javítócsíkot (bandászszalag) is. Ezzel meglőzhetjük, hogy kirepedezzenek a találkozási élek mentén a glett.

Az álmennyezet javításához 50×50 mm-es javítóléceket csavarozzunk a tartószerkezethez, a lyuk mindkét oldalán, majd ezekhez csavarozzuk a szabott kartont.

 

  • Púposodik a mennyezet?

Léctartójú gipszelt álmennyezetnél előfordul, hogy a lécek eleresztik a gipszvakolatot. Ki kell takarítanunk az elporladt anyagot, majd egy léccel és deszkával alátámasztva nyomjuk vissza a helyére az álmennyezetet. Felülről öntsük ki folyós gipsszel a tartólécek közti részt, majd ha megkötött az anyag kivehetjük a támasztékot.

 

  • Sarokjavítás

A leverődött külső sarkok egy gyalult léccel könnyedén javíthatók. Szögeljük oda a lécet a sarok egyik oldalához. A szögeket ne üssük be teljes, így könnyebb lesz kiszedni. Vakoljuk be a sérült részt a léc mentén, miután megkötött a vakolat, óvatosan vegyük le a lécet és javítsuk a sarok másik felét is. Finom csiszolópapírral gömbölyíthetjük a sarkot. Létezik ún. sarokjavító (élvédő), ezzel könnyedén kijavíthatjuk a sarok élét. Méretre szabva feltesszük a helyére, némi gipsz segítségével és elsimítjuk.

Cimke: , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre