Padlócsiszolás

Óvja a bútort és a szerelvényeket!
A padló csiszolásakor rengeteg finom por keletkezik, hiába van a gépnek porgyűjtő zsákja. Célszerű tehát a falon lévő képeket, lámpákat, függönyöket és a többi tárgyat leszedni mielőtt elkezdenénk a munkát. Tegyünk az ajtó köré fóliát, hogy más helyiségbe ne terjedjen át a por.

Fontos munkavédelmi rendszabályok
A csiszológép hangos, ezért fülvédő használata erősen ajánlott, ill védőszemüveg a felszálló por ellen.
Ne lélegezzük be a port
Az eldobható pormaszk nem nyújt kellő védettséget a felszálló por ellen, ezért porszűrős légzőkészüléket használjunk, persze ezen kívűl nyitott ablaknál dolgozzunk.
Gyakran ürítsük a porzsákot
Erre azért van szükség, mert a régi festék, ill lakk és a fapor keveréke erősen éghető. A csiszolás hatására súrlódás következik be a gép és a padló között, ezáltal hő keletkezik, vagy lángra lobbanhat a por.
A vastag munkakesztyű viselése
Mivel a gép rezeg a munkafolyamat alatt, célszerű védőkesztyűt alkalmazni. Ez a rezgések nagy részét elnyeli, így kevésbbé erőlteti meg a kezeit. Ennek ellenére tartsunk szüneteket a csiszolás alatt.

Spóroljunk a szalaggal!
A csavarok és a szögek, fémkapcsok kilóghatnak a padlóból. Ezek szétkoptatják, széttépik a csiszolópapírt. Mielőtt belekezdenénk a munkába vizsgáljuk át a padlót. A kiálló szögeket üssük be a padló síkja alá.

Régi szöglyukak eltüntetése
Miután lecsiszoltuk a felső réteget, előjönnek a látható hibák, szöglyukak. Ezeket egyszerű fatapasz segítségével eltüntethetjük. Miután megkötött a fagitt folytathatjuk a munkát.

Szegélyek csiszolása
Mivel a sarkokban nehéz csiszolni, erre létezik célszerszám, ami megkönnyíti munkánkat, így nem kell kézzel csiszolni. Ún sarokcsiszoló géppel könnyű elvégezni ezt a műveletet. Ha a csiszolt helyiség kicsi, akkor elegendő lesz egy gép használata, nem feltétlenül kell két külön csiszológép. Ha a kisgéppel csiszoljuk az egész padlót, ajánlott térdvédő használata, mely nagy mértékben megkönnyíti a munkavégzést.

Fordítsuk meg!
Ha a csiszolandó hajópadló felszíne sok hibát rejt, sérült a felülete egy trükk segíthet a csere elkerülésére. Egyszerűen szedjük fel a sérült padlót és nézzük meg a túloldalát, hátha meg lehet fordítani.

Régit a régi helyett
A tönkrement deszkát lehetőleg ugyanolyan szélességű és vastagságú deszkára cseréljük. Ha csak lakkozni fogjuk a padlót és nem akarjuk, hogy a cserélt deszka túlzottan elüssön a többitől (ez ált új deszka vásárlásánál fordul elő), ajánlott egy régebbi darabot keresni hozzá, így egyforma árnyalatú lesz a padló, ezáltal jobban illik a régi deszka helyére.

Átlósan a mélyedések fölött
A régi padlódeszkák közepe kimélyülhet (elkopik) vagy elgörbülhet. Ilyenkor a szélei felállnak a többi síkjából. Ezeket a hibákat az átlós csiszolással orvosolhatjuk, durva csiszolópapírral. Ha elértük a kívánt síkot, akkor mehet a hosszában történő csiszolás is.

Ha leülepedett a por
Amint végeztünk a csiszolással fel kell szednünk a port a padlóról. Ezt legegyszerűbben egy porszívó segítségével tehetjük meg. Mielőtt lakkozni kezdenénk a padlót, nem árt még egyszer felporszívózni, valamint lakkbenzines ronggyal (nem foszló) feltörölni a padlót, ez összeszedi a megmaradt port.

Csiszolás a sarokban
A sarkokban, hogy könnyen dolgozzunk, használjunk ún deltacsiszolót. Azonban, ha nem áll módunkban ilyennel dolgozni, használhatunk egy széles vésőt vagy gyaluvasat is. mellyel egyszerűen felkaparjuk a régi lakk, ill festékréteget. Ezt a módszert szálirányban végezzük, máskülönben újabb sérüléseket hozunk létre a padlón.

Cimke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

One Response to “
Padlócsiszolás

  1. Könyvkötés szerint:

    Hasznos infók. Pont szükségem volt rá. :)

Leave a Reply

Előre
Előre