Festékleszedés fafelületekről

Vigyázat: forró festék!
Célszerű hosszú ujjú és kesztyű viselése a hőlégfúvóval vagy gázlámpával történő festékleégetés esetén. Ez megvéd a leeső, leégetett festékfoszlányok ellen. Fóliát vagy újságpapírt ne tegyünk a leágetni kívánt fa alá, mert könnyedén kigyulladhat. Inkább betonon végezzük a műveletet, esetleg tegyünk egy régi vízzel felengedett tepsit a padlóra.

Nem csorog le a szer
Függőleges felületekre olyan festékmaró szert használjon, melybe előzőleg belekevert egy kis tapétaragasztót. Ettől az állaga kocsonyás lesz, így nem fut le a felületről, mint a folyadék. Ezáltal hosszabb ideig fejtheti ki a hatását.

Megállás nélkül
Ha forrasztólámpát vagy hőlégfúvót használunk leégetéshez, fontos, hogy ne egy helyben égessünk, hanem folyamatos mozgatással végezzük a műveletet. Ha túl sokáig égetünk, melegítünk egy pontot, akkor nem meglágyul a festék, hanem megég, ezáltal elszenesedik, vagyis ráég. Ha így teszünk sokkal nehezebben jön le a festék.

Cirádák megtisztítása
Vigyázzunk a fa cirádáira, csak annyit csiszoljunk le, amit feltétlenül muszály. A festéket eltávolíthatjuk egy fogóval szorított alátéttel, vagy egy kerek fa hasáb köré tekert csiszolopapírral, vagy csiszolószivaccsal. Ezáltal nem vesszük el a felület markáns vonalait.

Tömítse a csomókat
A fa csomóit (göbeit) folyékony fával, ún mestertapasszal (fagittel) vonjuk be. Létezik aluminium tartalmú szer is erre a célra, mely meggátolja a csomóból a gyanta átütését az új festékrétegen.

Cimke: , , , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre