Elzárás és szabályozás

  • Keresse meg az elzárócsapot!

Ha esze ágában sincs vízvezetéket szerelni, akkor is tudnia kell, hogy csőtörés esetén hol lehet elzárni a vizet. A legfontosabb szerelvény a főcsap, amely ott található, ahol a hálózati vezeték bejön az épületbe. Nem árt, ha minden lakó tudja, hogy hol ez a csap és hogyan kell elzárni.

 

  • Ami a legfontosabb

Régebbi épületeknél előfordul, hogy belül nincs elzárócsap, így azt a föld alatt kell keresni, valahol a ház és az utca közötti szakaszon. Ez esetben célszerű minél hamarabb egy belső elzárócsapot is fölszereltetni – akár már a csőhálózat felújítása előtt.

  • Próbálja ki!

Az elzárócsap beragadhat, ha ritkán használják, így vészhelyzetben sem lehet elzárni a vizet. Ennek megelőzése érdekében rendszeres időközönként mozgassa meg – zárja el, majd nyissa meg újra – a csapot, és fújjon némi kenőolajat a tengelyére. A napi használathoz nyissa ki teljesen, majd pedig egy negyed fordulattal tekerje beljebb a csapot.

  • Mi folyik a csőben?

Ha az épület tartályból, ciszternából kapja a vizet, keresse meg annak kivezetéseit. A csapok közül az egyik a hideg vizes vezetéket, a másik a vízmelegítőhöz vezető csövet szabályozza. A csöveket követve kiderülhet, hogy melyik milyen csap. Ha nem sikerül, nyúljon be a tartály belsejébe, és húzzon egy alkalmas méretű műanyag zacskót a kivezetőnyílások egyikére. Ezután nézze meg, hogy melyik vezetékből nem folyik a víz, és ennek alapján jelölje meg az elzárócsapot.

  • Mivel zárható el a csap?

Ha a kültéri elzárócsap a föld alatt található és csak a négyszögletes végű szárához lehet hozzáférni, akkor a szaküzletben kell különleges, hosszú elzárókulcsot vásárolni hozzá. T elzárócsaphoz hulladék falécből is barkácsolhat kulcsot. Vágjon le egy akkora darabot, ami elér a csapig, majd vágja be V alakban a végét, hogy könnyen rá lehessen húzni a csap elzárókarjára. Ekkor a léc túlsó végére szögeljen keresztben egy másik lécet és ezzel fordítsa el a csapot.

  • Helyi elzárószelepek

A korszerű vízvezetékek csőágain több helyen van kis méretű elzárószelep, így a csapok, töltőszelepek és “vizes” készülékek anélkül is vízteleníthetők, hogy mindenütt el kellene zárni a vizet vagy le kellene ereszteni a víztartályt. Az ilyen szelepeken – a hornyukba illesztve csavarhúzóval vagy vékony pénzérmével – negyed fordulatnyit kell fordítani a záráshoz. A szelep akkor van nyitva, ha a vezetékkel párhuzamosan áll a horony.

  • Ha nincs rajta csap…

Nincs elzárócsap a hideg vizes ciszterna kivezetőcsövén – vagy van, de beszorult? Nos, fektessen keresztbe egy lécet a tartály tetején, majd kösse föl hozzá a töltőszelep karját. Így a szelep zárva marad, és a kifolyóvezeték csapjait megnyitva a tartály kiüríthető. Ha már üres a tartály, nem folyhat víz se hideg, se a meleg vizes csapból.

Ha gyorsan kell vízteleníteni egy csövet – pl csőtörés miatt -, akkor sem kell kivárni, míg kiürül a tartály. Dugjon egy méretes répát a tartály kifolyónyílásába, majd a csapokat megnyitva víztelenítse a sérült vezetéket.

Cimke: , , , , , , , , ,

  • RSS

One Response to “
Elzárás és szabályozás

Leave a Reply

Előre
Előre