Ecset, henger, párna vagy pisztoly?

Megéri rugalmas hengert venni
Érdemes jó minőségű hengert venni, mely könnyen forog és összenyomás után visszanyeri alakját. A nyelének kényelmes legyen a fogása, és csavarral lehessen toldószárat belefogatni. Ez azért célszerű, mert a padlófestésnél nem kell hajolgatni, valamint a mennyezet festésénéél nem kell létrázni. A legjobb döntés a henger mellé egy teleszkópos (állítható) nyél beszerzése. Ennek hiányában megteszi a háztartásban is használt felmosónyél, abból viszont a fa vagy az erősebb fém nyél.

Fontolja meg a választást
Az olcsó szivacshengert olyan munkákhoz használjuk, ahol nem fontos a felület minősége. Nagyon sima felületekhez a rövid szálú “moherhuzat” a legjobb választás. A hosszú szálú gyapjú- vagy műszálas henger a rücskös felületek mélyedéseibe könnyen belenyomják a festéket. Hosszú szálú, erős nejlonhuzatos hengert használjunk a durva külső falakhoz.

Mintázott felületű festés
Domború felületű hengerrel sima falra is készíthető – anyagában vagy színében – mintázott hatást keltő festés. Többek közt zsákvászon, fakéreg, erezett, foltos és pontozott hatású hengerek kaphatók. Léteznek ismétlődő, színes mintájú sávokat festő gumihengerek is. Ez utóbbit egy alapszínre érdemes felvinni a szebb összhang miatt.

Festés a fűtőtest mögött
A fűtőtest mögötti falhoz radiátorecsetet vagy -hengert használjunk. Kiképzésük miatt hosszú nyéllel rendelkeznek, így könnyen felvihető az új szín a rejtett helyekre. Festés előtt le kell törölnünk a port, pókhálót a felületről. Ha a fűtőtestet is kenjük, akkor takarjuk le fóliával a test mögötti frissen festett falat.

Milyen méretű legyen az ecset?
Célszerű a legszélesebb ecset beszerzése. Emulziós falfestékekhez 10cm-es ecset való, míg a fafelületek mázolásához a 7,5 cm-es ecset a megfelelő választás, így gyorsabban és egyenletesebben lehet dolgozni.

Egy olcsó ecset is megteszi
Olcsóbb ecsetet is használhatunk olyan helyekre, ahol nem számít a felület minősége, vagy nincs látszó helyen. Először alapozásra, majd az első réteg felvitelére használjuk, így az utolsó réteg felvitelekor már nem hullik ki a szőre.

Természetes vagy műszálas?
A műszálas ecsetek felveszik a versenyt a sörteecsetekkel, kivétel a legfinomabb szálú sörteecsetekkel szemben. Azonban ezeknek kevésbbé hullik a szőrük, önnyebb tisztítani őket és jobban tartják formájukat, alakjukat.

Mire jó a festőpárna?
Festőpárnával könnyen, a festék lecsöpögése nélkül és vékony rétegben lehet felvinni a sima falfelütekre a festéket. A régi gyártású párnák nem bírták a gyűrődést, azonban a mai gyártásúak már lakkbenzines és vizes alapú festékeket alkalmazva is tartósak.

Érdemes letakarni
Szórópisztollyal gyorsabb a festés, mint ecsettel vagy hengerrel, azonban ügyelni kell a le nem festendő tárgyak, felületek letakarására.

Jobb a levegő nélküli
A levegő nélkül működő festékszóróból villanypumpa fújja ki a festéket. Könnyebb használni, mint a sűrített levegős pisztolyt és sokkal keskenyebben lehet vele fújni.

Gépesített munka
A nagy felületű falak festéséhez használhatunk szivattyús festőhengert. A gép a henger üreges nyelén keresztül folyamatosan adagolja a festéket, így gyorsabban halad a munka. Mindazonáltal a hengert ennél a módszernél folyamatosan mozgásban kell tartani, hogy a festék ne folyjon meg a falon.

Cimke: , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre