Csőkötések

Col vagy centi?
Újabban metrikus méretben gyártják a rézcsöveket, régebben azonban colos méretben állították elő és szerelték a csőhálózatokat. Ha a régi csőhálózatunkat szeretnénk összekötni az újabb metrikus gyártású rézcsövekkel, akkor mindenképpen szükség lesz közdarabokra, mellyel egymáshoz lehet csatlakoztatni a két méretkülönbözetű csöveket.

A metrikus csatlakozók közül a 15- és 28 mm-esek összecsatlakoztathatók a régi méretű (colos) 1/2 és 1 colos csövekkel. A 22-es rézcső és a 3/4-es colos cső összekötéséhez azonban már közdarabra van szükség, mely átalakítja a metrikus méretet colos méretté.

Nem csúszik le
Ha “T” elégazást szerelünk egy föggőlees szakaszba, elvágjuk a csövet a megkívánt méretre, majd felfűzzük a hollandit és a tömítőgyűrűt. Ezután egy trükkel (ruhacsipesszel) rögzítjük a felső és alsó hollandi anyát és gyűrűt, hogy ne csússzanak le. Utána meghúzzuk az alsó hollandit. Leengedjük a felső gyűrűt és anyát, majd ezt is meghúzzuk, ügyelve arra, hogy tartsuk a T elégazás közepét a helyes irányba. Ezt egy másik kulcs vagy vízpumpafogó segítségével tehetjük meg.

Csavaros megoldás-forrasztás helyett
Házilag készülő csőkötéseket célszerű forrasztás helyett fogóval, kulccsal szerelhető csavarkötéses csatlakozók alkalmazása. Mielőtt a kötéseket rögzítjuk a hollandikkal nem árt, ha teflonszalaggal körbetekrjük a menetet, hogy jobban tömítsen. Ezt az anya forgásirányával megegyező irányban tegyük, hogy amikor meghúzzuk a hollandit, ne tekerje le a teflonszalagot.

Csak tolja össze
A műanyag bevonatú víz- és fűtéscsövek műanyag fittinggel csatlakoztathatóak, ebbe csak bele kell dugni a végét. A csövet a csatlakozón belül található fémfogazású gyűrűk rögzítik. A cső a csatlakozó végén található gyűrű meglazításával szedhető ki. Ez a fajta megoldás csak a műanyag csöveknél alkalmazható, mert a fémcsövek keménysége révén a fittingekben található fémgyűrűk nem kapaszkodnak bele a csövekbe.

Ügyes forrasztófogó
Ezzel a fortélyos szerszámmal másodpercek alatt elvégezhetjük a forrasztásokat. Ez nem más, mint egy elektromos forrasztópáka. Működése egyszerő, mint egy sima fogó, azzal a kivétellel, hogy a két pofája közé közrefogja a csatlakozót és gyorsan, egyenletesen felmelegíti. Természetesen ez a módszer méretfüggő, minden cső, ill idom átmérőhöz cserélni kell a fogó pofáit.

Cimke: , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre