A szerszámok karbantartása

  • Festékszórópisztoly tisztítása

A munka befejezése után ki kell mosnunk a szórópisztolyt és a tartályt. Ezt festéktől függően vízzel vagy oldószerrel kell elvégeznünk. Amikor az öblítőfolyadék már tisztán kerül ki a szerszámból, vegyük le a pisztolyról a szórófejet, s egy külön edényben kiáztatva tisztítsuk ki a megmaradt festéktől.

 

  • Éjszakai szünet

Ha a festés közben hosszabb szünetet tartunk, csavarjuk szorosan alufóliába a festőecsetet, hogy ne érje levegő, így nem tud beszáradni. Az ecset így később is, azonnal használható.

 

  • Festékkel átitatott henger

Úgy óvhatjuk meg a kiszáradástól, hogy nejlonzacskót húzunk a hengerpárnára, teljesen kiszorítva belőle a levegőt, majd dróttal kössük át a zacskó nyakát. Ez csak akkor megoldás, ha ugyanolyan színnel folytatjuk a munkát vagy kenünk másik helyiséget, amilyen a hengerben lévő festék színe.

 

  • Felakasztva

Ne hegyjuk az ecsetet lakkbenzinben ázni, hacsak nem fogjuk hamar használatba venni. A sörték meggörbülését megelőzendő módszer, ha fúrúnk egy lyukat a szőrtartó bádogfoglalat fölött (ha nincs a nyélen furat), majd merev drótot vagy hurkapálcát átdugva rajta lógatjuk egy edény fölött, úgy, hogy a szőr kissé beleérjen a hígítóba.

 

  • Tartsuk formában az ecseteket…

A megtisztított ecseteket csavarjuk polietilénfóliába, húzzunk rá befőttesgumit, s akasszuk egy szögre vagy kampóra, Így a következő használatra van megmaradt, tiszta ecsetünk, s ami a legfontosabb, szálai nem deformálódnak el.

 

  • A henger begöngyölése

A hengerpárnát teljesen szárítsuk ki, mielőtt a helyére tesszük. Papírba vagy polietilénfóliába csavarjuk, és jól kössük át, hogy ne érje por a hengert.

Cimke: , , , , , , , , , ,

  • RSS

One Response to “
A szerszámok karbantartása

  1. Házipatikus szerint:

    Nagyon sokan elfelejtik, hogy ezekre a teendőkre is szükség van.

Leave a Reply

Előre
Előre