A helyes sorrend

Első a mennyezet!
Először a plafont kell festenünk, mert így a lecsöppenő festéket a későbbiekben a falra felkent réteg eltakarja. Ha jobbkezes, akkor a fal jobb felső részénél kezdjük a festést, ha pedig balkezes, akkor a túlsó oldalon.

A széleket ecsettel fesse
Ha eltérő színűre szeretné kenni a falakat vagy a mennyezetet, akkor előbb ecsettel fessük meg az éleket és a sarkokat, majd végül pedig hengerrel fejezzük be a felületek festését.

Fej fölött veszélyes
Plafonfestéshez vegyünk fel védőszemüveget, hogy megóvjuk szemünket a lecsöppenő festéktől. Csökkenthetjük a festék lecsöppenésének esélyét, ha lassabban toljuk a hengert, és a csíkok végén nem kapjuk el a hengert.

Túl ne telítse a festékkel!
Az ecsetnek csak az alsó negyedét mártsuk a festékbe, így a festék nem kerül a szálak tövébe, ezáltal nem folyik végig az ecset nyelén.

Középen kezdje!
Az ajtót közepétől kifelé mázoljuk. Első lépésben a betéttáblákat és a függőleges osztóbordákat kenjük. Majd ezután fentről lefelé a keresztléceket, végül a szélső függőleges bordákat és az éleket mázoljuk. Az ajtókeret festését hagyjuk a legvégére.

Átmeneti színek
Ha az ajtó két oldalát eltérő színűre szeretnénk kenni, akkor a zár felé eső élét ugyanolyan színűre mázoljuk, mint a szobába nyíló felületet, a pántok felőli élt pedig a másik színre fessük.

Előbb a kereteket, aztán a tepétát
Az ajtó- és az ablakkereteket még a tapétázás előtt mázoljuk le, így elkerüljük a festékfolt létrejöttét az új tapétafelületen. A keretek széle mellett a falat is fessük be kb 5 mm szélesen, mert ha rés marad a tapéta és a keret között, az nem lesz olyan feltűnő.

Sávok és csíkok
A festéket vízszintes vagy függőleges sávban vigyük fel, majd utána töltsük ki a csíkok közti részt. A falat és a mennyezete 60 cm széles sávokban fessük. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a csíkok szélei megszáradjanak. Az ajtó- és ablakkereteket a legvégén fessük körül, amikor már elkészült a többi felület.

Folyamatosan mozgassuk a szórópisztolyt
Gyakoroljuk be a festékszóró használatát. Mindig a felülettel párhuzamosan tartsuk, és ne ívben lóbáljuk. A festékszóró mozgatását már a kieresztés előtt kezdjük meg, így nem kerül egyhelyre sok festék és egyenletes lesz a felület. A művelet befejezésénél ugyanígy járjunk el.

Szemcsésedés ellen
Ne felejtsük el nedves ronggyal vagy oldószeres ronggyal áttörölni a festék- vagy lakkrétegek felvitele közt átcsiszolt felületet. A csiszolás során keletkező porszemcsék csúnyán meglátszanak a következő rétegen, így a száradás után újra kell csiszolni a felületet.

Cimke: , , , , , , , , , , , ,

  • RSS

Komment lelakatolva

Előre
Előre